Az 5 legfontosabb komposztálási hiba| AL-KO kerti magazin

Az 5 legfontosabb hiba komposztálásnál

Komposzt létrehozása

A házi komposzt nagyon praktikus: A saját hulladékot újrahasznosítja, a kapott humusz értékes tápanyagokat ad vissza a földbe, és saját biológiai mikrokozmoszt képez. Viszont komposztáláskor sok hibát követhet el. Itt megtudhatja az 5 leggyakoribb komposztálási hibát. Megmutatjuk, hogyan kell helyesen csinálni, és termékeny, tápanyagban gazdag humuszt kapni.

1. Rosszul választja meg a helyet

Nem szabad közvetlenül napos helyre helyezni a komposztálni valót. Ehelyett keressen egy árnyékos helyet. De a hely sem lehet túl nedves. Ideális esetben évente egyszer el kell mozgatnia a komposztot. De nem október és március eleje között: Ez idő alatt a kis állatok, például a sündisznók vagy a komposzt számára hasznos rovarok védelmet keresnek a hideg ellen. Ha még nincs komposzt kupaca, és szeretne magának is építeni egyet, itt van egy hasznos DIY építési útmutató. Természetesen komposztálókat is találhat az AL-KO online boltunkban.

A komposztálókhoz >

2. Nem megfelelő anyagokat komposztál

Nem minden szerves anyagot lehet a komposztra dobni. Különösen a húsmaradványok vagy a csontok vonzhatják a patkányokat. Még a permetezett vagy egzotikus gyümölcsökből és zöldségekből, például a citrusfélék vagy a banán héjából származó hulladékot sem szabad a komposztba dobni. Ezenkívül a következő anyagokat nem szabad a komposztra dobni:


| Évelő növények
| Gyomok magklaszterekkel (később szétszórják a magokat a kertben)
| Maradékok, amelyek vonzhatják a kártevőket (pl. főtt ételmaradványok)
| Színes magazinok
| Vastag papír, vagy karton
| Mosó- és tisztítószerek, vegyipari termékek

Komposzt halom | AL-KO kerti magazin

3. Mindig ugyan azt dobja a komposzra

Ne hagyja, hogy szokássá váljon, hogy mindig ugyanazokat a maradékokat, például kávézaccot dobja ugyanarra a helyre, mivel a hulladék csak jó keverékkel bomlik le optimálisan. Legyen az durva, finom, nedves vagy száraz: minden kombinálható. Egyébként a lebomlási folyamat a halom legmelegebb helyén működik a legjobban, azaz a "lassú rotterek", például a tojáshéjak és a Co: középen.

A levágott füvet dobja a komposztra | AL-KOkerti magazin

4. Túl száraz, vagy túl nedves komposzt

Nehéz megtalálni a középutat egy meglehetősen száraz és egyre nedvesebb komposztkupac között. A szárazság jelei hangyák. Ennek az lehet a következménye, hogy a tartalom nem rothad megfelelően. Sok útmutató azt javasolja, megoldást jelent, hogy minden új réteget öntözőkannával vagy kerti tömlővel öntözzenek meg. De legyen óvatos: Fennáll annak a veszélye, hogy a halom túl nedves lesz. Ezen kívül túl sok friss gyepvágást nem szabad közvetlenül a komposztra tenni, hanem egy napig szárítani, mielőtt hozzáadnák. Ez sok vizet tartalmaz, és rétegekben kondenzálódhat. Az oxigén lehetséges hiánya miatt a keverék rothad. A túl sok nedvesség jele lehet egy dohos szag.

5. Túl sok lombot dob a komposztra

Ősszel praktikus megoldás: ki a komposztkupacra a lombheggyel. Sajnos ez nem jó ötlet. A szakértők többek között azt tanácsolják, hogy a humuszt legfeljebb 20%-a legyen lomb. Néhány lombozatfajnak nincs helye a tápanyag-humuszban, mert egyes fafajok lombozata túl lassan rothad. Ezek közé tartoznak a tölgyek, a plantán vagy a diófák. Egy tipp: Vágja le előre a "megengedett" leveleket egy fűnyíróval. Így kissé lerövidíti az időt, amíg az anyag rothad, és humusszá alakul.

A komposzton az apró ágak vagy sövénynyesedékek is elkorhadhatnak. Fontos azonban, hogy az anyagot először aprítógéppel aprítsák fel.

Tovább a komposztaprítókhoz >

Lombozat a komposzton| AL-KO kerti magazin

Szereti a sütiket?

Az AL-KO Geräte GmbH és partnereinek szüksége van az Ön beleegyezésére (kattintson a  "Egyetértek gombra") az egyes adatfelhasználások érdekében, hogy információkat mentsen egy eszközön és/ vagy lehívja azokat (IP cím, felhasználó azonosító, kereső információk). Az adatokat  személyre szabott hirdetésekhez és tartalmakhoz, hirdetések és tartalmak méréséhez, továbbá a célcsoportokról és termékfejlesztésekről való megszerzésekhez használjuk fel.  A hozzájárulásról és a beállítási lehetőségekről bármikor több információ itt található meg. A "Sütik elutasításra " gombra kattintva bármikor elutasíthatja a beleegyezését. 

Adat használat

Az AL-KO Geräte GmbH olyan partnerekkel dolgozik együtt, akik az Ön eszközéről lehívott adatokat ( nyomkövetési adatokat ) saját céljaikra ( pl. profilok létrehozása )  /  harmadik személyek céljaira dolgozzák fel. Ezért nem csak az adatkövetés begyűjtésére, hanem a szolgáltatók általi további feldolgozásához is  hozzájárulás szükséges. A nyomkövetési adatok csak akkor kerülnek begyűjtésre, ha Ön a sávban az "Egyetértek" gombra kattint.   A partnereknél a következő vállalatok kerülnek szóba:  Facebook Ireland Limited, Google Inc., The Rocket Science Group LLC.

Ezek a partnerek által végzett adatkezelésekről további információk találhatók  az Adatvédelmi nyilatkozatban. Az információk ezenkívül a bannerben ( sávban ) található linken keresztül is lehívhatók.