Mi a teendő a kertben? | AL-KO kerti naptár

Kerti naptár: Mit kell csinálni a kertben és mikor

Tippjeink januártól decemberig


Az új év nem régen volt. A talaj még részben fagyos, a pázsit inkább barna, mint zöld, a fák még nem rügyeznek. Pedig már lehet kerti tennivalók listát készíteni a melegebb napokra. Milyen feladatokat kell elvégezni és mikor ?

Januárban és Februárban a hűvös idő és a fagyos talaj miatt még sok helyen szünetel a kertészkedés.Aki azonban nem bírja kivárni a jó időt, csíráztató edényben már ültetheti az ablakpárkányba a zöldségeket, fűszernövényeket, virágokat. A melegebb februári napokban a kerti szerszámok, mint pl. a motoros kasza, fűnyíró, sövényvágó, megtisztítható, ellenőrizhető.

Márciusban emelkedik a hőmérséklet és hosszabbodnak a nappalok - a kert lassan életre kel, és ezzel  eljött a karbantartás ideje. A pázsit különös figyelmet igényel a hideg évszak után. A műtrágyázással kezdődik, bár a gyepnövekedés csak tizenkét fokos talajhőmérsékletnél kezdődik, a tápanyagok már nyolc foktól felszívódnak, és a fagy sem okoz gondot. A műtrágyázás után nyírja le a füvet négy centiméterre. Körülbelül két héttel később jön el a megfelelő idő a talajlazításra.

Fontos: Ne várjon túl sokáig a talajlazítással, mert májusban már bújnak ki a friss hajtások. Ezután öntözésre van szükség, hogy a gyep új erőre kapjon.

Talajlazítás tavasszal | AL-KO kerti naptár

Áprilisban felébred a kerti tó és a benne lévő élőlények.Ahhoz, hogy a növény és az állatvilág jól érezze magát, először el kell távolítani mindent, ami a felszínen lebeg, és szükség esetén vízzel fel kell tölteni.

Fontos: Ne felejtse el a tószivattyút. Ellenőrizze a szűrőket, és szükség esetén cserélje - de csak akkor kapcsolja be, ha már elmúlt a fagyveszély. Ne feledkezzünk meg a halakról se, kezdjük el újra etetni őket.

Májusban a füvet rendszeresen nyírni és mulcsozni kell. A felaprított nyesedék a felszínen marad. Erre alkalmasak a mulcsozó fűnyírók, vagy a kiegészítő mulcsozási funkcióval ellátott fűnyírók.

Itt az ideje annak is, hogy a benti növényeket az ágyásba helyezzük, többféle zöldséget vessünk és virágos kerteket alakítsunk ki. Ezt megelőzően motoros kapával jól fel kell lazítani a talajt.

Robolinho Robotfűnyíró | AL-KO kerti naptár

Elérkezett az igazán meleg idő. Ne felejtsen el rendszeresen öntözni - lehetőleg reggel, amikor még hűvös van. Az emberhez hasonlóan a természetnek is szüksége van elegendő folyadékra a forró napokon ! Az öntözés mellett ügyelni kell a fű hetente történő nyírására május végétől, június elejétől a sűrű fű növekedése érdekében. A robotfűnyírók ideálisak erre : csendesek, biztonságosak, kíméletesek és egy alkalmazáson keresztül vezérelhetők. Ezáltal a pázsit ápolt marad hosszabb távollét esetén is. Azok számára, akik szeretnek saját maguk füvet nyírni, nagy választékkal állunk rendelkezésükre : a benzinestől az elektromoson át az akkumulátoros fűnyíróig mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Június vége a legmegfelelőbb időszak a fiatal fák és cserjék formázására. Túl vannak a növekedés csúcsán, így megtartják a kívánt formát. Ezt végezheti sövénynyíró és bozótvágó tartozékainkkal.

A forró  júliusban és augusztusban a legtöbb kertészkedés öntözésből és fűvágásból áll. Itt az ideje, hogy élvezze az enyhe estéket a saját kertjében egy grillezéssel a barátaival.

Szeptembertől egyre hűvösebb és beköszönt az ősz - már szüretelhetők a gyümölcsök, például az alma, körte, szilva.

Október: Most már nem lehet figyelmen kívül hagyni , hogy a fák elkezdik hullatni leveleiket - itt az ősz ! Az őszi faleveleket legalább kéthetente össze kell gyűjteni, hogy ne képződjön moha vagy penész a talajon. A leggyorsabban lobfúvóval, vagy lobszívóval távolíthatja el a lehullott leveleket - így a pázsit elő van készítve a télre!

Mielőtt beköszönt a tél, eljött az ideje egy utolsó fűnyírásnak novemberben. Száraz időben ez a hó végén is elvégezhető, a vágáshosszúság 4-5 cm-nél rövidebb is lehet. Ezenkívül trágyázza meg a pázsitot, hogy elegendő tápanyagokkal lássa el , és elősegítse az erőteljes növekedést tavasszal.

Nemcsak a talajt kell felkészíteni a télre, hanem a kertben lévő öntözőrendszereket is. A kutakat, vagy tavakat ugyan úgy karban kell tartani, mint a pázsitot. Meg kell tisztítani a levelektől és szennyeződésektől, hogy fenntartsák az oxigéntartalmat az egészséges ökoszisztéma érdekében. Távolítsa el a szivattyúkat, szűrőket és minden egyéb felszerelést a vízforrásokból.

Lombfúvó | AL-KO kerti magazin

Ha a kertet felkészítettek a hideg évszakra, élvezhető az „arany" ősz - de a kerti szerszámokról sem szabad megfeledkezni. Legyen szó fűnyíróról, sövénynyíróról, vagy tószivattyúról , a téli szünet előtt alaposan tisztítsa meg. A kerti szerszámokat nedvességtől és fagytól mentes helyen tárolja. Az egyetlen eszköz, amire a hideg hónapokban mindig szüksége lehet ,az egy hótoló, vagy hómaró, amellyel megtisztíthatja a felhajtókat és utakat.

A kert gondos ápolásához sok kerti szerszámra van szükség egész évben. A legújabb akkumulátor technikával általában csak egy márkára van lehetősége korlátoznia magát, különben nem férnek be az akkumulátorok ! De nem így van az új AL-KO 18 V Bosch Home & Garden kompatibilis akkumulátor rendszerrel. Környezetbarát, csendes, és különböző márkájú kertészeti eszközökkel is kombinálható - a nagyobb rugalmasság és élvezet érdekében !

Az AL-KO Gardentech számos kerti szerszámot fejlesztett ki, melyek kompatibilisek a Bosch Home & Garden 18 V akkumulátorrendszerrel, és az  AL-KO új akkumulátora fordítva is rugalmasan használható.


Szereti a sütiket?

Az AL-KO Geräte GmbH és partnereinek szüksége van az Ön beleegyezésére (kattintson a  "Egyetértek gombra") az egyes adatfelhasználások érdekében, hogy információkat mentsen egy eszközön és/ vagy lehívja azokat (IP cím, felhasználó azonosító, kereső információk). Az adatokat  személyre szabott hirdetésekhez és tartalmakhoz, hirdetések és tartalmak méréséhez, továbbá a célcsoportokról és termékfejlesztésekről való megszerzésekhez használjuk fel.  A hozzájárulásról és a beállítási lehetőségekről bármikor több információ itt található meg. A "Sütik elutasításra " gombra kattintva bármikor elutasíthatja a beleegyezését. 

Adat használat

Az AL-KO Geräte GmbH olyan partnerekkel dolgozik együtt, akik az Ön eszközéről lehívott adatokat ( nyomkövetési adatokat ) saját céljaikra ( pl. profilok létrehozása )  /  harmadik személyek céljaira dolgozzák fel. Ezért nem csak az adatkövetés begyűjtésére, hanem a szolgáltatók általi további feldolgozásához is  hozzájárulás szükséges. A nyomkövetési adatok csak akkor kerülnek begyűjtésre, ha Ön a sávban az "Egyetértek" gombra kattint.   A partnereknél a következő vállalatok kerülnek szóba:  Facebook Ireland Limited, Google Inc., The Rocket Science Group LLC.

Ezek a partnerek által végzett adatkezelésekről további információk találhatók  az Adatvédelmi nyilatkozatban. Az információk ezenkívül a bannerben ( sávban ) található linken keresztül is lehívhatók.