Talajlazítás vagy gyepszellőztetés: Mi a különbség? | AL-KO kerti gépek

Talajlazítás vagy gyepszellőztetés: Mi a különbség ?


Ki ne álmodozna gyönyörű, buja zöld pázsitról ? De miért tűnnek egyes kertek kiszáradt sivatagnak, míg más kertek minden évben gyönyörű zöldben pompáznak ?

Egy lépés az álompázsit felé az, hogy rendszeresen talajlazítson és gyepszellőztessen. Két művelet, ami elengedhetetlen a ragyogó kerthez. A gyeplazítás azért szükséges, hogy a pázsit ismét levegőhöz jusson, hogy újra "lélegezzen", és elegendő tápanyagot tudjon felvenni. Leegyszerűsítve a gyeplazítás egy intenzívebb levegőztetés, aminél a gyep is megkarcolódik. Ez még jobban fellazítja a talajt és csodálatosan tud regenerálódni a gyep.

Hogyan kell helyesen a talajt lazítani ?

A legjobb tavasszal, a talajfagy elmúltával lazítani a pázsitot, hogy a hideg évszak után felfrissüljön. Ezt a munkafolyamatot ősszel meg kell ismételni, főleg ha az előző tél különösen kemény volt. Ez biztosítja a pázsit számára a következő tél túléléséhez szükséges tápanyagokat.

A talajlazítás történhet kézi szerszámmal, vagy gépi talajlazítóval. A gyeplazító acélkései behatolnak a gyepbe, és eltávolítják az elszáradt fűcsomókat, valamint a mohát és növényi maradványokat. Az úgynevezett " gyeptakaró" hajlamos agyagos talajon, árnyékos pázsiton ,nedves helyeken képződni. Fontos a munkamélység helyes beállítása: 3-4 mm is elegendő.


Vegye figyelembe gyepszellőztetésnél

A talajlazítás mellett a gyepet rendszeresen szellőztetni kell.  A gyepszellőztetés egész évben lehetséges és hasznos, így a fű hosszabb ideig zöld és friss marad. A talajlazítás és gyepszellőztetés általában egy eszközzel lehetséges. Egyszerűen cserélje ki a gyeplazító acélkéseit a gyepszellőztető hengerre.

A gyepszellőztetés szinte magától értetődő: a gyepszellőztető henger rugós fogai kis lyukakat nyomnak a gyepbe, és fellazítják a gyepet. Ez a munkafolyamat azért fontos, mert a gyepfelület folyamatosan tömörödik. Szellőztetés után a pázsit jobban felveszi a vizet, az oxigént és a tápanyagokat.

Mi a teendő talajlazítás és gyepszellőztetés után

Talajlazítás és gyepszellőztetés után a talaj örül a műtrágyának és a bőséges öntözésnek. A csupasz foltokat vessük be.

Összefoglalva: A talajlazítást és a gyepszellőztetést egyetlen kerttulajdonos sem hagyhatja ki. Ez a gyep alapvető kezelése. A gyepnek évente egyszer-kétszer szüksége van erre , hogy egyenletesen és szépen nőjön vissza, és élvezhesse a buja, zöld pázsitot.


Szereti a sütiket?

Az AL-KO Geräte GmbH és partnereinek szüksége van az Ön beleegyezésére (kattintson a  "Egyetértek gombra") az egyes adatfelhasználások érdekében, hogy információkat mentsen egy eszközön és/ vagy lehívja azokat (IP cím, felhasználó azonosító, kereső információk). Az adatokat  személyre szabott hirdetésekhez és tartalmakhoz, hirdetések és tartalmak méréséhez, továbbá a célcsoportokról és termékfejlesztésekről való megszerzésekhez használjuk fel.  A hozzájárulásról és a beállítási lehetőségekről bármikor több információ itt található meg. A "Sütik elutasításra " gombra kattintva bármikor elutasíthatja a beleegyezését. 

Adat használat

Az AL-KO Geräte GmbH olyan partnerekkel dolgozik együtt, akik az Ön eszközéről lehívott adatokat ( nyomkövetési adatokat ) saját céljaikra ( pl. profilok létrehozása )  /  harmadik személyek céljaira dolgozzák fel. Ezért nem csak az adatkövetés begyűjtésére, hanem a szolgáltatók általi további feldolgozásához is  hozzájárulás szükséges. A nyomkövetési adatok csak akkor kerülnek begyűjtésre, ha Ön a sávban az "Egyetértek" gombra kattint.   A partnereknél a következő vállalatok kerülnek szóba:  Facebook Ireland Limited, Google Inc., The Rocket Science Group LLC.

Ezek a partnerek által végzett adatkezelésekről további információk találhatók  az Adatvédelmi nyilatkozatban. Az információk ezenkívül a bannerben ( sávban ) található linken keresztül is lehívhatók.