Friss levegő a gyepének

A rendszeres mulcsozás mellet a gyepfelületet tavasszal és ősszel is lazítani kell, hogy ismét elég levegőhöz jusson.  A talajlazító henger acélkései a fűfelületbe hatolnak és és alaposan eltávolítják a filcréteget, mohát és növényi maradványokat. A talajlazítás után megművelt területet közvetlenül trágyázza, vesse be maggal és erősen locsolja meg. Ezek az intézkedések javítják mind a tápanyag felvételt mind az öntözést és támogatják a fű növekedését.  A nagyteljesítményű  AL-KO elektromos és benzines talajlazítók hatékonyan segítenek a fiatalító kúrában. 

Több info >

Termékszűrő9 termékek találása
Cikkszám 113728 Szállítható
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 69 900 Ft 67 900 Ft
Cikkszám 127375 Csak 4 db van raktáron
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 399 900 Ft 369 900 Ft
Cikkszám 114039 Szállítható
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 54 900 Ft 49 900 Ft
Cikkszám 113574 Csak 4 db van raktáron
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 84 900 Ft 79 900 Ft
Cikkszám 113465 Szállítható
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 76 900 Ft 73 900 Ft
Cikkszám 113921 Csak 3 db van raktáron
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 54 900 Ft 49 900 Ft
Cikkszám 112799 Csak 10 db van raktáron
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 139 900 Ft 129 900 Ft
Cikkszám 113573B Ismét elérhető 2024.07.29
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 46 900 Ft 39 900 Ft
Cikkszám 112800 Ismét elérhető 2024.07.29
59 900 Ft
az ár tartalmaz 27% ÁFA-t plusz Szállítási költség
Előnyök
AL-KO Vertikutierer Vorteile | Arbeitstiefe einstellen

Mindig a megfelelő munkamélység

A munkamélység egyetlen kézmozdulattal állítható be, az öt fokozat egyikére. Fontos, hogy a kések talajlazításkor éppen hogy megérintsék a talajt, hogy ne használódjanak el túl gyorsan, és ne sértsék meg a fűgyökereket.

AL-KO Vertikutierer Vorteile | Lüftung

Motor szellőzés

A nagydimenzionált levegőztetőnyílás biztosítja, hogy a motor megfelelően szellőzzön és nem mellesleg optikailag is mutatóssá teszi borítást.

AL-KO Vertikutierer Vorteile | Platzsparende Verstauung

Térül-fordul és kicsi

A talajlazító egy szempillantás alatt összehajtható a két gyorsszorító csatlakozónak köszönhetően. Ez könnyű szállítást és helytakarékos tárolást biztosít.

AL-KO Vertikutierer Vorteile | Messerwechsel

Késcsere

A gyors és egyszerű hengercsere egy csavar segítségével szerszámmentesen elvégezhető. Egy optikai biztonsági mutató segít a henger megfelelő visszahelyezésében.

AL-KO Vertikutierer | Benzin Elektro oder Akku
Benzines, akkumulátoros vagy elektromos?

Közepes gyepfelületeket gyorsan és egyszerűen elektromos talajlazítóval munkálhat meg. A legjobb erre a célra az AL-KO Combi Care 38 E Comfort. 

A benzines talajlazítók előnye a rugalmas és kábelmentes használat, ezért ideális nagyobb kertekhez vagy nehezen elérhető területekhez. Az erőteljes motornak köszönhetően alkalmas keményebb fűfelületek megmunkálására is.

AL-KO Vertikutierer | Messerwalze

Tudnivalók

A talajlazító ellenőrzése 

Gereblyézze át gyepét vasgereblyével : ha filcet vagy régi nyesedéket talál, akkor itt az idő a talajlazításhoz – akkor is, ha a gyomnövények a területen elszaporodtak, egy egyértelmű jel, hogy a fű nem növekszik megfelelően.

Így működik egy talajlazító 
Talajlazítóink egy forgó fémkéses hengerrel rendelkeznek, amely minden forgásnál röviden a talajba mélyed.

Magasság állítás 
A talajlazításnál állítsa be a helyes magasságot, a 2-3 milliméter mélységet ne lépje túl. Fontos a gyűjtőzsák, mivel a maradványokat így rögtön eltávolítja.

| Talajtulajdonságok 
Az úgynevezett „gyepfilc” legfőképpen agyagos talajon, árnyékos gyepterületeken képződik, amelyek belvízesedésre hajlamosak. Ezeket a talaj típusokat gyakrabban kell lazítani és szellőztetni.

| A helyes időpont a talajlazításhoz 
A legjobb, ha a talajlazítást tavasszal (áprilisban) vagy ősszel (szeptemberben ) végzi el. A talajlazítás után a gyepnek pihenésre van szüksége. Előtte vágja le a füvet.

| Benzines vagy elektromos talajlazító 
Az elektromos talajlazítók közepes gyepfelülethez alkalmasak és alacsony zajkibocsátásúak valamint káros anyag kibocsátásmentesek. Benzines talajlazítóink nagyobb gyepfelületekhez rugalmasan alkalmazhatók.


Vertikutierer | AL-KO Erklärung Vertikutiermechanismus
Talajlazítás vagy gyepszellőztetés

Majdnem minden kerttulajdonos álmodik szép, zöld gyepről. De akkor mégis miért tűnik néhány kert kiszáradt sivatagnak és a szomszédban lévő gyep pedig minden évben a legszebb zöldben pompázik? Legtöbbször azért, mert a szomszéd a gyepen rendszeres talajlazítást és gyepszellőztetést végez.

Két folyamat, ami a gyönyörű gyep feltétele. A gyepszellőztetés fontos, hogy a gyep elegendő tápanyagot tudjon felvenni és elegendő levegőt kapjon. A talajlazítás az a művelet, ahol a kések behatolnak a gyepfelületbe. Ezzel a talajt fellazítjuk és így csodálatosan regenerálódhat. A kertészek a talajlazítást főleg tavasszal végzik el, hogy a hideg évszak után felfrissítsék. Ezt még egyszer ősszel is el kell végezni. Főleg akkor, ha a tél előtte nagyon kemény volt. Így a gyep még egyszer megkapja a szükséges tápanyagot, hogy a következő telet túlélje.

Mit jelent a talajlazítás pontosan?

A talajlazító hengere acélkésekből áll. Ezek hatolnak be a gyepbe és eltávolítják gyepfilcet, mohát és növényi maradványokat. Összehasonlítható egy erős gereblyével, ami egy darabon a földbe szúr és a kihúzásánál a gyepfilcből felszed.

Kisebb területeknél ezt a módszert is használhatjuk, nagyobb területeknél egy motoros talajlazító használata ajánlott. Mindegy, hogy melyik gépet használja, fontos, hogy télen tönkrement növényi részeket eltávolítsa, mert az elhalt fű a fényt és a levegőt is elveszi. Figyelembe kell venni,hogy csak száraz, frissen vágott füvet lehet lazítani.

Mikor és hogyan kell a talajlazítást elvégezni?

A gyepet ne munkálja meg túl korán – először akkor, amikor már kizártak a talaj menti fagyok. Fontos, hogy a talaj száraz legyen. Azért, hogy a talajlazítással jó eredményt érjen el, előtte a füvet 3-4 cm hosszúra le kell vágni. Így a talajlazító henger könnyebben meg a gyepbe. Ez azt jelent,hogy az időjárási helyzettől függően márciusban vagy áprilisban. Szeptemberben is lehetséges, amennyiben megfelelően meleg a talaj. Évente 1-2 alkalom talajlazítás elég. Még egy tipp: az összegyűjtött gyepfilcet ne tegye a komposztba.

Ezt vegye figyelembe a gyepszellőztetésnél

A talajlazítás mellett a gyepszellőztetést is rendszeresen el kell végezni. Néhány készülékünk a talajlazító henger mellett gyepszellőztető hengerrel is kialakított. A gyepszellőztetést a talajlazításhoz képest többször végezheti az évben, így a zöld tovább marad friss. A szellőztetés szinte magától történik. A gyepet a gyepszellőztető henger az acélrugófogakkal enyhén megkarcolja.

A folyamat azért fontos, mert a felszín folyamatosan vastagszik és a fű így nem kap több oxigént. Ezen kívül a gyep a szellőztetés után könnyebben felveszi a vizet és megakadályozza az úgynevezett belvizet. A tápanyagok így könnyebben eljutnak a fű gyökereihez.


A gyepszellőztetés és talajlazítás utáni intézkedések

Mindkét esetben erősen meg kell locsolni a füvet és trágyázni kell. Ez nagyon jót tesz a talajnak és a növényeknek, miközben az oxigén mellett a víz is lemegy a gyökerekig. A talajlazítás után a trágyának van a legnagyobb hatása, mert a tápanyagot akkor veszi fel és dolgozza fel a legjobban. Esetlegesen el lehet szórni a fűmagot is.

Összefoglalva: a gyepszellőztetést és talajlazítást egyetlen kertésznek sem kellene elhalasztani. Néhányszor egy évben a gyepnek szüksége van egy kis kényeztetésre - ápolásra, azért, hogy tavasszal teljes fényében jelenjen meg és növekedjen. Aki ehhez tartja magát, nem lesz irigy a szomszéd kertjére.


A megfelelő talajlazító készülék

Vásárlásnál elsősorban a munkaszélességre és a két funkcióra – talajlazítás és gyepszellőztetés – kell ügyelni. Napjainkban alkalmanként elvégezhetjük a talajlazítást egy kézi készülékkel – pl. egy gereblyével vagy egy manuális kézi talajlazítóval. A munka azonban ezzel fárasztó és egy nagyobb gyepfelületnél nem lehet az egész területen a munkát megfelelően elvégezni. Az elektromos változat jelentősen megkönnyíti a munkát és csökkenti a ráfordítást. A kiváló minőségű talajlazítók ezen kívül összegyűjtik a filcet és az elhalt növényi maradványokat egy gyűjtőzsákba, úgy hogy ezt a végén nem kell összegereblyézni.

Mint a fűnyíróknál, a talajlazítók esetén is kapható benzines és elektromos változat is. Miközben a benzines típusok főleg nagyteljesítményű motorral rendelkeznek és így nagyobb gyepfelületekhez optimálisak, addig az elektromos talajlazítók főleg csekély súlyukkal győznek meg minket. A legnagyobb hátrány itt a kábel, amit a teljes munkafolyamat közben magunkkal kell húzni és rendszeresen át kell helyezni.

Talajlazító hatékony használata 

A talajlazítást akkor végezze el, amikor nincs túl hideg. A talaj menti fagy kizáró ok. A talajlazítás után a gyepnek nedvességre van szüksége. A talajlazításnál a talajlazító henger acélkései kiszedik a mohát, filcet és az elhalt füvet a gyepből. Így támogatjuk a növények tápanyag felvételét és megsemmisítjük a mohát. Annak érdekében, hogy a gyepet hatékonyan lazítsuk fel, ajánljuk például az AL-KO Combi Care 36 E Comfort elektromos talajlazítót.

Praktikus: gyűjtőkosárral kialakított, felszedi a fellazított növényi részeket –utólagos gereblyézésre már nincs szüksége. A talajlazítás után következik a trágyázás. Végül pedig kézzel vagy szórókocsival szórja el a fűmagot és a gyepet bő vízzel öntözze meg.


Szereti a sütiket?

Az AL-KO Geräte GmbH és partnereinek szüksége van az Ön beleegyezésére (kattintson a  "Egyetértek gombra") az egyes adatfelhasználások érdekében, hogy információkat mentsen egy eszközön és/ vagy lehívja azokat (IP cím, felhasználó azonosító, kereső információk). Az adatokat  személyre szabott hirdetésekhez és tartalmakhoz, hirdetések és tartalmak méréséhez, továbbá a célcsoportokról és termékfejlesztésekről való megszerzésekhez használjuk fel.  A hozzájárulásról és a beállítási lehetőségekről bármikor több információ itt található meg. A "Sütik elutasításra " gombra kattintva bármikor elutasíthatja a beleegyezését. 

Adat használat

Az AL-KO Geräte GmbH olyan partnerekkel dolgozik együtt, akik az Ön eszközéről lehívott adatokat ( nyomkövetési adatokat ) saját céljaikra ( pl. profilok létrehozása )  /  harmadik személyek céljaira dolgozzák fel. Ezért nem csak az adatkövetés begyűjtésére, hanem a szolgáltatók általi további feldolgozásához is  hozzájárulás szükséges. A nyomkövetési adatok csak akkor kerülnek begyűjtésre, ha Ön a sávban az "Egyetértek" gombra kattint.   A partnereknél a következő vállalatok kerülnek szóba:  Facebook Ireland Limited, Google Inc., The Rocket Science Group LLC.

Ezek a partnerek által végzett adatkezelésekről további információk találhatók  az Adatvédelmi nyilatkozatban. Az információk ezenkívül a bannerben ( sávban ) található linken keresztül is lehívhatók.