Felhívjuk figyelmét, hogy a 2023.12.13. után beérkezett megrendelések várhatóan csak 2024.01.04. után kerülnek kiszállításra.

Friss levegő a gyepének

A rendszeres mulcsozás mellet a gyepfelületet tavasszal és ősszel is lazítani kell, hogy ismét elég levegőhöz jusson.  A talajlazító henger acélkései a fűfelületbe hatolnak és és alaposan eltávolítják a filcréteget, mohát és növényi maradványokat. A talajlazítás után megművelt területet közvetlenül trágyázza, vesse be maggal és erősen locsolja meg. Ezek az intézkedések javítják mind a tápanyag felvételt mind az öntözést és támogatják a fű növekedését.  A nagyteljesítményű  AL-KO elektromos és benzines talajlazítók hatékonyan segítenek a fiatalító kúrában. 

Több info >
Termékszűrő
11 termékek találása
Cikkszám 113465 Elfogyott
83 900 Ft *
Cikkszám 112800 Elfogyott
64 900 Ft *
Cikkszám 113574 Szállítható
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 84 900 Ft 76 900 Ft *
Cikkszám 113465B Elfogyott
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 83 900 Ft 61 500 Ft *
Cikkszám 113921 Csak 1 db van raktáron
54 900 Ft *
Cikkszám 112799 Elfogyott
167 900 Ft *
Cikkszám 113352B Elfogyott
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 64 900 Ft 47 900 Ft *
Cikkszám 113573B Elfogyott
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 46 900 Ft 39 900 Ft *
Cikkszám 112800B Csak 1 db van raktáron
JAVASOLT FOGYASZTÓI ÁR 64 900 Ft 47 900 Ft *
Cikkszám 113728 Elfogyott
72 900 Ft *
*az ár tartalmaz 27% ÁFA-t plusz Szállítási költség
Előnyök
AL-KO Vertikutierer Vorteile | Arbeitstiefe einstellen

Mindig a megfelelő munkamélység

A munkamélység egyetlen kézmozdulattal állítható be, az öt fokozat egyikére. Fontos, hogy a kések talajlazításkor éppen hogy megérintsék a talajt, hogy ne használódjanak el túl gyorsan, és ne sértsék meg a fűgyökereket.

AL-KO Vertikutierer Vorteile | Lüftung

Motor szellőzés

A nagydimenzionált levegőztetőnyílás biztosítja, hogy a motor megfelelően szellőzzön és nem mellesleg optikailag is mutatóssá teszi borítást.

AL-KO Vertikutierer Vorteile | Platzsparende Verstauung

Térül-fordul és kicsi

A talajlazító egy szempillantás alatt összehajtható a két gyorsszorító csatlakozónak köszönhetően. Ez könnyű szállítást és helytakarékos tárolást biztosít.

AL-KO Vertikutierer Vorteile | Messerwechsel

Késcsere

A gyors és egyszerű hengercsere egy csavar segítségével szerszámmentesen elvégezhető. Egy optikai biztonsági mutató segít a henger megfelelő visszahelyezésében.

AL-KO Vertikutierer | Benzin Elektro oder Akku
Benzines, akkumulátoros vagy elektromos?

Közepes gyepfelületeket gyorsan és egyszerűen elektromos talajlazítóval munkálhat meg. A legjobb erre a célra az AL-KO Combi Care 38 E Comfort. 

A benzines talajlazítók előnye a rugalmas és kábelmentes használat, ezért ideális nagyobb kertekhez vagy nehezen elérhető területekhez. Az erőteljes motornak köszönhetően alkalmas keményebb fűfelületek megmunkálására is.

AL-KO Vertikutierer | Messerwalze

Tudnivalók

A talajlazító ellenőrzése 

Gereblyézze át gyepét vasgereblyével : ha filcet vagy régi nyesedéket talál, akkor itt az idő a talajlazításhoz – akkor is, ha a gyomnövények a területen elszaporodtak, egy egyértelmű jel, hogy a fű nem növekszik megfelelően.

Így működik egy talajlazító 
Talajlazítóink egy forgó fémkéses hengerrel rendelkeznek, amely minden forgásnál röviden a talajba mélyed.

Magasság állítás 
A talajlazításnál állítsa be a helyes magasságot, a 2-3 milliméter mélységet ne lépje túl. Fontos a gyűjtőzsák, mivel a maradványokat így rögtön eltávolítja.

| Talajtulajdonságok 
Az úgynevezett „gyepfilc” legfőképpen agyagos talajon, árnyékos gyepterületeken képződik, amelyek belvízesedésre hajlamosak. Ezeket a talaj típusokat gyakrabban kell lazítani és szellőztetni.

| A helyes időpont a talajlazításhoz 
A legjobb, ha a talajlazítást tavasszal (áprilisban) vagy ősszel (szeptemberben ) végzi el. A talajlazítás után a gyepnek pihenésre van szüksége. Előtte vágja le a füvet.

| Benzines vagy elektromos talajlazító 
Az elektromos talajlazítók közepes gyepfelülethez alkalmasak és alacsony zajkibocsátásúak valamint káros anyag kibocsátásmentesek. Benzines talajlazítóink nagyobb gyepfelületekhez rugalmasan alkalmazhatók.


Vertikutierer | AL-KO Erklärung Vertikutiermechanismus
Talajlazítás vagy gyepszellőztetés

Majdnem minden kerttulajdonos álmodik szép, zöld gyepről. De akkor mégis miért tűnik néhány kert kiszáradt sivatagnak és a szomszédban lévő gyep pedig minden évben a legszebb zöldben pompázik? Legtöbbször azért, mert a szomszéd a gyepen rendszeres talajlazítást és gyepszellőztetést végez.

Két folyamat, ami a gyönyörű gyep feltétele. A gyepszellőztetés fontos, hogy a gyep elegendő tápanyagot tudjon felvenni és elegendő levegőt kapjon. A talajlazítás az a művelet, ahol a kések behatolnak a gyepfelületbe. Ezzel a talajt fellazítjuk és így csodálatosan regenerálódhat. A kertészek a talajlazítást főleg tavasszal végzik el, hogy a hideg évszak után felfrissítsék. Ezt még egyszer ősszel is el kell végezni. Főleg akkor, ha a tél előtte nagyon kemény volt. Így a gyep még egyszer megkapja a szükséges tápanyagot, hogy a következő telet túlélje.

Mit jelent a talajlazítás pontosan?

A talajlazító hengere acélkésekből áll. Ezek hatolnak be a gyepbe és eltávolítják gyepfilcet, mohát és növényi maradványokat. Összehasonlítható egy erős gereblyével, ami egy darabon a földbe szúr és a kihúzásánál a gyepfilcből felszed.

Kisebb területeknél ezt a módszert is használhatjuk, nagyobb területeknél egy motoros talajlazító használata ajánlott. Mindegy, hogy melyik gépet használja, fontos, hogy télen tönkrement növényi részeket eltávolítsa, mert az elhalt fű a fényt és a levegőt is elveszi. Figyelembe kell venni,hogy csak száraz, frissen vágott füvet lehet lazítani.

Mikor és hogyan kell a talajlazítást elvégezni?

A gyepet ne munkálja meg túl korán – először akkor, amikor már kizártak a talaj menti fagyok. Fontos, hogy a talaj száraz legyen. Azért, hogy a talajlazítással jó eredményt érjen el, előtte a füvet 3-4 cm hosszúra le kell vágni. Így a talajlazító henger könnyebben meg a gyepbe. Ez azt jelent,hogy az időjárási helyzettől függően márciusban vagy áprilisban. Szeptemberben is lehetséges, amennyiben megfelelően meleg a talaj. Évente 1-2 alkalom talajlazítás elég. Még egy tipp: az összegyűjtött gyepfilcet ne tegye a komposztba.

Ezt vegye figyelembe a gyepszellőztetésnél

A talajlazítás mellett a gyepszellőztetést is rendszeresen el kell végezni. Néhány készülékünk a talajlazító henger mellett gyepszellőztető hengerrel is kialakított. A gyepszellőztetést a talajlazításhoz képest többször végezheti az évben, így a zöld tovább marad friss. A szellőztetés szinte magától történik. A gyepet a gyepszellőztető henger az acélrugófogakkal enyhén megkarcolja.

A folyamat azért fontos, mert a felszín folyamatosan vastagszik és a fű így nem kap több oxigént. Ezen kívül a gyep a szellőztetés után könnyebben felveszi a vizet és megakadályozza az úgynevezett belvizet. A tápanyagok így könnyebben eljutnak a fű gyökereihez.


A gyepszellőztetés és talajlazítás utáni intézkedések

Mindkét esetben erősen meg kell locsolni a füvet és trágyázni kell. Ez nagyon jót tesz a talajnak és a növényeknek, miközben az oxigén mellett a víz is lemegy a gyökerekig. A talajlazítás után a trágyának van a legnagyobb hatása, mert a tápanyagot akkor veszi fel és dolgozza fel a legjobban. Esetlegesen el lehet szórni a fűmagot is.

Összefoglalva: a gyepszellőztetést és talajlazítást egyetlen kertésznek sem kellene elhalasztani. Néhányszor egy évben a gyepnek szüksége van egy kis kényeztetésre - ápolásra, azért, hogy tavasszal teljes fényében jelenjen meg és növekedjen. Aki ehhez tartja magát, nem lesz irigy a szomszéd kertjére.


A megfelelő talajlazító készülék

Vásárlásnál elsősorban a munkaszélességre és a két funkcióra – talajlazítás és gyepszellőztetés – kell ügyelni. Napjainkban alkalmanként elvégezhetjük a talajlazítást egy kézi készülékkel – pl. egy gereblyével vagy egy manuális kézi talajlazítóval. A munka azonban ezzel fárasztó és egy nagyobb gyepfelületnél nem lehet az egész területen a munkát megfelelően elvégezni. Az elektromos változat jelentősen megkönnyíti a munkát és csökkenti a ráfordítást. A kiváló minőségű talajlazítók ezen kívül összegyűjtik a filcet és az elhalt növényi maradványokat egy gyűjtőzsákba, úgy hogy ezt a végén nem kell összegereblyézni.

Mint a fűnyíróknál, a talajlazítók esetén is kapható benzines és elektromos változat is. Miközben a benzines típusok főleg nagyteljesítményű motorral rendelkeznek és így nagyobb gyepfelületekhez optimálisak, addig az elektromos talajlazítók főleg csekély súlyukkal győznek meg minket. A legnagyobb hátrány itt a kábel, amit a teljes munkafolyamat közben magunkkal kell húzni és rendszeresen át kell helyezni.

Talajlazító hatékony használata 

A talajlazítást akkor végezze el, amikor nincs túl hideg. A talaj menti fagy kizáró ok. A talajlazítás után a gyepnek nedvességre van szüksége. A talajlazításnál a talajlazító henger acélkései kiszedik a mohát, filcet és az elhalt füvet a gyepből. Így támogatjuk a növények tápanyag felvételét és megsemmisítjük a mohát. Annak érdekében, hogy a gyepet hatékonyan lazítsuk fel, ajánljuk például az AL-KO Combi Care 36 E Comfort elektromos talajlazítót.

Praktikus: gyűjtőkosárral kialakított, felszedi a fellazított növényi részeket –utólagos gereblyézésre már nincs szüksége. A talajlazítás után következik a trágyázás. Végül pedig kézzel vagy szórókocsival szórja el a fűmagot és a gyepet bő vízzel öntözze meg.


Szereti a sütiket?

Az AL-KO Geräte GmbH és partnereinek szüksége van az Ön beleegyezésére (kattintson a  "Egyetértek gombra") az egyes adatfelhasználások érdekében, hogy információkat mentsen egy eszközön és/ vagy lehívja azokat (IP cím, felhasználó azonosító, kereső információk). Az adatokat  személyre szabott hirdetésekhez és tartalmakhoz, hirdetések és tartalmak méréséhez, továbbá a célcsoportokról és termékfejlesztésekről való megszerzésekhez használjuk fel.  A hozzájárulásról és a beállítási lehetőségekről bármikor több információ itt található meg. A "Sütik elutasításra " gombra kattintva bármikor elutasíthatja a beleegyezését. 

Adat használat

Az AL-KO Geräte GmbH olyan partnerekkel dolgozik együtt, akik az Ön eszközéről lehívott adatokat ( nyomkövetési adatokat ) saját céljaikra ( pl. profilok létrehozása )  /  harmadik személyek céljaira dolgozzák fel. Ezért nem csak az adatkövetés begyűjtésére, hanem a szolgáltatók általi további feldolgozásához is  hozzájárulás szükséges. A nyomkövetési adatok csak akkor kerülnek begyűjtésre, ha Ön a sávban az "Egyetértek" gombra kattint.   A partnereknél a következő vállalatok kerülnek szóba:  Facebook Ireland Limited, Google Inc., The Rocket Science Group LLC.

Ezek a partnerek által végzett adatkezelésekről további információk találhatók  az Adatvédelmi nyilatkozatban. Az információk ezenkívül a bannerben ( sávban ) található linken keresztül is lehívhatók.