Utalások az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységhez

Az elektromos és elektronikai berendezések nem tartoznak a háztartási hulladékok közé, hanem külön kell őket gyűjteni/ártalmatlanítani!

A régi elemeket vagy akkukat, amelyek  nincsenek tartósan beépítve a régi készülékekbe, az átadás előtt ki kell venni!
Ezek megsemmisítését az Elem-és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendelet szabályozza.

Az elemek vagy az akkuk az elektromos készülékből történő biztonságos eltávolításához , valamint annak típusáról továbbá vegyi rendszeréről a Használati ill. összeszerelési útmutatóban talál információkat.

Az elektromos és elektronikai berendezések tulajdonosai és használói azok elhasználódása után törvényileg kötelesek a visszaszolgáltatásra.

Először is szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy az elektromos és elektronikai berendezést ingyen le lehet adni a törvényes visszavételi vagy gyűjtőhelyeken (pl. Közösségi kommunális lerakó helyen).

A következő visszaadási lehetőségek vannak:

 • Az elektromos készülék értékesítése helyén, amennyiben a kereskedő köteles visszavenni vagy ezt önként felajánlja
 • visszaadás az AL-KO Magyarország Kft. telephelyén nyitvatartási időben(Haraszti utca 122/A, 2351 Alsónémedi)
 • AL-KO Magyarország Kft. általi átvétel (elhozatal) előzetes egyeztetés alapján

A régi készülékeket a fent említett pontokon összegyűjtik és végül újrafelhasználásra, újrahasznosításra vagy  más formában hasznosításra elszállítják.

Bármelyik Al-KO terméket forgalmazó kereskedőnél is térítésmentesen leadhatják elhasznált berendezéseiket, hiszen az Al-KO Kft. az elhasznált elektromos és elektronikus berendezések átvételével, visszavételével, gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos valamennyi felmerülő költséget viseli.


További megjegyzések:

A végfelhasználó  saját maga felelős a személyes adatainak törléséért a megsemmisíteni kívánt régi eszközön!

Az áthúzott kuka szimbólum azt jelenti, hogy az elektromos és elektronikai gépeket nem szabad a háztartási hulladékkal együtt elhelyezni:

 

 

Az elektromos berendezések visszavételének kritériumai:

 • A ≤ 25 cm élhosszúságú régi gépek függetlenül egy új készülék megvásárlásától ingyenes visszaküldhetők az AL-KO Magyarország Kft.-nek, feltéve ha háztartási mennyiségről van szó.
 • Abban az esetben, ha egy új gépet vásárol Onlineshopunkból, akkor a régi készüléket díjtalanul visszaadhatja az AL-KO-nak. Erről a vételi szerződés megkötésénél közvetlenül értesíteni kell minket. Ezen kívül a régi gépnek lényegében ugyanazokkal a funkciókkal kell rendelkeznie, mint az újnak. Ha a fent említett jogszabályok egyikének nem tesz eleget, akkor a visszavétel megtagadható!
 • Ha a két feltétel egyike teljesül, vegye fel velünk Kapcsolatot telefonon vagy írásban. Ezután vagy megkapja a visszaküldési címkét vagy megszervezzük régi készülékének az elhozását ( mérettől függően). A régi gép csomagküldő szolgálattal történő feladásánál és elhozatalánál kérjük csomagolja be megfelelően a készüléket.

Az elektromos és elektronikai berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységről szóló kormányrendeletről további információkat itt talál: 197/2014 (VIII.1) Korm.rendelet

Megjegyzések az elem-és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységhez

A régi elemek és akkumulátorok nem tartoznak a háztartási hulladékok közé, hanem külön kell őket gyűjteni/ártalmatlanítani!

Az elemek vagy az akku az elektromos készülékből történő biztonságos eltávolításához vegye figyelembe a Használati és összeszerelési útmutatót.

Az elemek és akkumulátorok tulajdonosai/ felhasználói azok elhasználódása után törvényileg kötelesek a visszaszolgáltatásra.

A következő visszaadási lehetőségek vannak:

 • törvényes megsemmisítő vagy gyűjtő helyeken (pl. Kommunális telephelyen)
 • az elemek vagy akkuk eladási helyén 
 • visszaadás az AL-KO Magyarország telephelyén (Haraszti utca 122/A, 2351 Alsónémedi)

A visszaadás csak a háztartási mennyiségek leadására vonatkozik.

További útmutató:

A használt elemek mérgező anyagot vagy nehézfémet tartalmaznak, amelyek károsíthatják a környezet és az egészséget. A régi elemek hasznosítása és az abban található erőforrások felhasználása hozzájárul e két fontos érték védelméhez,

Az áthúzott kerekes kuka szimbólum azt jelenti, hogy az elemeket és az akkukat nem szabad a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni:

 

 

Ha a Hg, Cd vagy Pb jelzés található a szemetes alatt, akkor ez a következőt jelenti:

 • Hg: Az elem több mint 0,0005 % higanyt tartalmaz
 • Cd: Az elem több mint 0,002 % kadmiumot tartalmaz
 • Pb: Az elem több mint 0,004 % ólmot tartalmaz

 


Az elem és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységről szóló kormányrendeletről itt olvashat: 445/2012 (XII.29) kormy.rendelethez

Útmutató a használt olaj megsemmisítéséhez

A tőlünk vásárolt motor- vagy hajtóműolaj mennyiségét a szakszerű megsemmisítés céljából mint használt olajat több helyen pl. Hulladékudvarokban vagy MOL benzinkutaknál lehet leadni. Kérjük figyeljen a veszélye áru megjelölésre és a megfelelő edény használatára.


Szereti a sütiket?

Az AL-KO Geräte GmbH és partnereinek szüksége van az Ön beleegyezésére (kattintson a  "Egyetértek gombra") az egyes adatfelhasználások érdekében, hogy információkat mentsen egy eszközön és/ vagy lehívja azokat (IP cím, felhasználó azonosító, kereső információk). Az adatokat  személyre szabott hirdetésekhez és tartalmakhoz, hirdetések és tartalmak méréséhez, továbbá a célcsoportokról és termékfejlesztésekről való megszerzésekhez használjuk fel.  A hozzájárulásról és a beállítási lehetőségekről bármikor több információ itt található meg. A "Sütik elutasításra " gombra kattintva bármikor elutasíthatja a beleegyezését. 

Adat használat

Az AL-KO Geräte GmbH olyan partnerekkel dolgozik együtt, akik az Ön eszközéről lehívott adatokat ( nyomkövetési adatokat ) saját céljaikra ( pl. profilok létrehozása )  /  harmadik személyek céljaira dolgozzák fel. Ezért nem csak az adatkövetés begyűjtésére, hanem a szolgáltatók általi további feldolgozásához is  hozzájárulás szükséges. A nyomkövetési adatok csak akkor kerülnek begyűjtésre, ha Ön a sávban az "Egyetértek" gombra kattint.   A partnereknél a következő vállalatok kerülnek szóba:  Facebook Ireland Limited, Google Inc., The Rocket Science Group LLC.

Ezek a partnerek által végzett adatkezelésekről további információk találhatók  az Adatvédelmi nyilatkozatban. Az információk ezenkívül a bannerben ( sávban ) található linken keresztül is lehívhatók.